Het verhaal van | Belfius

Samen een toekomstgerichte mindset en gedeelde knowhow creëren

Ik zie dat wat ze geleerd hebben is ingebakken in hun analyses en discussies. Het creëert een gemeenschappelijke taal tussen de verschillende teams. Door de fenomenale resultaten die we bij onze Functionele Analisten zien, zijn we aan het kijken naar een gelijkaardig traject voor Business Analisten.

Kevin Van Passel

IT TeamLeader

De uitdaging

Technologie verandert snel. Klanten verwachten meer. Organisaties kunnen niet langer nieuwe digitale producten en diensten negeren. Als een van de meest prominente Belgische ondernemingen in de bank- en financiële sector, streeft Belfius er al 25 jaar naar om zijn producten en diensten dag in dag uit te verbeteren.

Gezien de rijke geschiedenis is dit een niet te onderschatten opdracht. In de loop der jaren werden verschillende technologische systemen geïmplementeerd, wat zorgt voor een nog grotere uitdaging. Kevin Van Passel, IT TeamLeader bij Belfius, legt uit: "Onze huidige technologiestack is nog steeds cruciaal in de dagelijkse werking. Onze grootste uitdaging is om desondanks innovatief te denken en te blijven werken, "

Het was voor Belfius duidelijk dat deze digitale transformatie een nieuwe manier van denken, nieuwe vaardigheden en nieuwe inzichten vereist. "We hebben een zeer diverse set medewerkers, wat een unieke dynamiek geeft. Enerzijds hebben we onze onze junior profielen vol met nieuwe en frisse ideeën en technieken. Anderzijds hebben we ook mensen die al sinds het begin bij Belfius werken, met een schat aan ervaring en kennis binnen het bedrijf", verduidelijkt Sandrine Murrath, IT Program Manager van de Belfius Insurance Development Centers, "We zochten naar een manier om al die mensen op één lijn te brengen met een innovatieve mindset en kennis van moderne methodologieën."

De samenwerking

Dat was voor Belfius het begin om te ontdekken wat er op de markt beschikbaar is. "We hebben contact gezocht met verschillende aanbieders, maar die waren allemaal of te theoretisch of te praktisch. Toen ontmoetten we The Master Labs, dat het perfecte evenwicht biedt tussen theorie en praktijk", onthult Kevin.

Samen met The Master Labs werd een blended leertraject uitgewerkt. Jacqueline, Senior Functioneel Analist, maakt deel uit van de equipe functionele analisten van Belfius. "De cross-functionele teams bestaan uit een mix van junior en senior functioneel analisten, maar even goed ontwikkelaars maken hier deel van uit. De hele mix aan mensen heeft deelgenomen aan het traject. Elk team heeft zijn eigen focus en behoeften. Samen met Kevin, onze IT-TeamLeader, werd de track volledig afgestemd op de behoeften van onze teams", legt Jacqueline uit.

Te midden van de Covid-19 pandemie was een klassieke klassikale training geen optie. Sandrine schetst de opzet: "een blended learning-traject dat e-learning combineerde met virtuele groepstrainingen en coachingsessies was de perfecte oplossing."

"De basis bouwblokken leren via e-learning op The Master Channel is perfect. Iedereen kan dit in zijn eigen tempo doen en oefenen met de toetsen en examens tot hij het helemaal onder de knie heeft. Zelfs als je weinig tijd -of weinig concentratie- hebt, leer je door de hapklare stukken altijd weer iets nieuws", vermeldt Joost Decoene, Technisch Architect bij Belfius.

De groeps- en coachingsessies waren fantastisch om de nieuw aangeleerde vaardigheden nog meer te verfijnen en in te oefenen", onthult Sandrine, "De enthousiaste trainers zijn echte experts in hun vakgebied en staan altijd klaar voor vragen. De cursisten waarderen hun praktische aanpak met voorbeelden, tools en coaching enorm". "Hoewel de cursussen zeer toegankelijk zijn, doen ze geen toegevingen aan kwaliteit en klasse. Ze hebben de perfecte opbouw van basiswoordenschat en -theorie naar complexere terminologie en concepten", voegt Joost toe.

Het resultaat

Ik ben dankbaar voor de nieuwe kennis die ik kan toevoegen aan mijn analyse gereedschapskist. Ik voel me meer zelfzeker om een project vanaf nul op te starten. Dat is veranderd, dankzij The Master Channel en The Master Labs Academy. Ik sta te popelen om het in de praktijk toe te passen.

Jacqueline Soyeur

Senior Functioneel Analist

Kevin merkt dat hun inspanningen vruchten afwerpen: "Ik zie dat wat ze geleerd hebben over procesmodellering is ingebakken in hun analyses en discussies." Er zijn meer initiatieven dan ooit waar ze de Business Process Modeling and Notation in de praktijk toepassen. Het creëert een gemeenschappelijke taal tussen de verschillende teams. Door de fenomenale resultaten die ze bij hun Functionele Analisten zien, zijn we aan het bekijken om een gelijkaardig traject op te zetten voor de Business Analisten.

Over Belfius

Belfius Bank en Verzekeringen is een bank-verzekeraar met een stevige lokale verankering. Het oefent zijn commerciële activiteiten in België uit in drie kerndomeinen: retail en commercial banking, financiële dienstverlening aan de openbare sector en aan ondernemingen, en verzekeringen. Belfius Bank en Verzekeringen kan bogen op 150 jaar ervaring in de openbare sector en 50 jaar ervaring in het segment van particuliere klanten. De onderneming is via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) volledig in handen van de Belgische staat.

Contacteer ons en schrijf samen aan jouw succesverhaal!

Stuur ons een bericht+32 495 19 36 97